7 października od godziny 16.00 do 21.00 odbyły się w świetlicy w Sulistrowicach:
„Warsztaty tradycji kuchennych – Chwastożercy”.
W warsztatach uczestniczyło 15 mieszkańców Sulistrowic.
Program:
1. Powitanie i podział na podgrupy.
2. Wykład z prezentacją multimedialną:
– przykładowe potrawy z lokalnych ziół i warzyw,
– etnografia pożywienia i nawyki żywieniowe,
– doświadczalna archeoantropologia pożywienia, replikatorstwo i rekonstrukcja historyczna,
– relacje między dziejami technik ogrodniczych, a chorobami żywieniozależnymi i ekologią,
– archaiczne surowce i techniki przetwarzania pożywienia jako inspiracja dla współczesnych konsumentów,
– wpływ rozwoju rolnictwa na wartości odżywcze pożywienia,
– lokalne zasoby botaniczne jako inspiracje kulinarne i ogrodnicze w permakulturze w myśl idei „zamieniamy trawniki na warzywniki”,
– terytorialne dziedzictwo kulinarne Ślężańskiego Parku Krajobrazowego.
3. Warsztat kulinarny – przygotowanie prostych potraw z wyłącznie lokalnych produktów zbieractwa oraz rodzinnego rolnictwa i ogrodnictwa.
4. Rozdanie materiałów edukacyjnych.
5. Zakończenie.
Unikatowe warsztaty poprowadziła pani Anna Maria Rumińska, antropolożka kulturowa, etnolożka, etnografka, archeoantropolożka pożywienia, architektka, projektantka ogrodów, rekonstruktorka i kuratorka kulinarna, przewodnicząca @Slow Food Dolny Śląsk, członkini @Slow Food International i @Polskie Towarzystwo Ludoznawcze, badaczka naukowa, autorka i publicystka, mecenaska dziedzictwa kulinarnego Dolnego Śląska i Polski. Convivium Slow Food Dolny Śląsk to organizacja, która jest regionalnym ośrodkiem, działającym w sieci międzynarodowej organizacji Slow Food International i prowadzi warsztaty kulinarne, oparte na tradycji narodowej. Celem jest ochrona autentycznych lokalnych smaków, zrzeszanie konsumentów ceniących je, łączenie małych regionalnych producentów żywności tradycyjnej, dobrej, czystej, uczciwej, a także rzemiosła kulinarnego i rolniczego, tj. zasobów zagrożonych zniknięciem w wyniku ekspansji rolnictwa konwencjonalnego i pseudojedzenia typu fast food i junk food. Zadanie publiczne wpisuje się w § 5 pkt 9 statutu Stowarzyszenia Sulistrowice: podejmowanie inicjatyw i działań dla rozwoju poprzez działanie na rzecz zachowania dziedzictwa historycznego i kulturowego oraz rozwoju lokalnej tożsamości i tradycji z zachowaniem tolerancji dla różnic kulturowych, obyczajowych i religijnych.
Efektem warsztatów jest zbogacony jadłospis naszych mieszkańców o gąszcz, brejki, kluski kładzione, podpłomyki, kiszonki z rodzimych roślin. Po raz pierwszy na warsztatach Convivium Slow Food Dolny Śląsk zostały zrobione Ślężańskie Gomółki z twarogu, które teraz dojrzewają w domowych lodówkach uczestników. Przygotowane samodzielnie potrawy zostały zjedzone ze smakiem przez uczestników warsztatów.
Spotkanie sfinansowało Stowarzyszenie Sulistrowice z pozyskanej dotacji z Gminy Sobótka i środków własnych stowarzyszenia.
Ślężańska Gomółka Sera, której kształt jest inspirowany odważnikiem w Ślężańskim Muzeum https://muzeum.sobotka.pl/.