Wielce Szanowni Mieszkańcy Sulistrowic i Miłośnicy Ślężańskiego Parku Krajobrazowego!
W ramach poddziałania 19.2 „Wsparcie na wdrażanie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 dla operacji realizowanych w ramach projektu grantowego oraz przedsięwzięcia 3.1.1 „Realizacja wydarzeń edukacyjnych, kulturalnych, rekreacyjnych i artystycznych dla mieszkańców obszaru LSR” objętego Lokalną Strategią Rozwoju na lata 2014-2020 Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania „Ślężanie”,
działające w Sulistrowicach Stowarzyszenie Miłośników Ślężańskiego Parku Krajobrazowego otrzymało grant na realizację warsztatów p.t. „Rośliny Ślężańskiego Parku Krajobrazowego źródłem zdrowia, urody i komfortu życia”.
Projekt obejmować będzie dwa wykład i pięć warsztatów:
Wykłady:
– fizjologia trawienia w połączeniu z zasadami żywienia (dr Stanisław Tronina),
– świadome odżywianie; profilaktyka zdrowotna poprzez dobór posiłków (mgr Alicja Krupa),
Zajęcia w 4 cyklach z zakresu rozpoznawania i praktycznego wykorzystania gatunków roślin Ślężańskiego Parku Krajobrazowego poprowadzi mgr Irena Brambor – dyplomowana fitoterapeutka i naturopatka, absolwentka Akademii Rolniczej w Warszawie oraz Instytutu Medycyny Klasztornej.
Harmonogram spotkań i zajęć praktycznych:
Data i godz. |
Tematyka wykładów i warsztatów |
Osoba prowadząca |
25 lipca 2020 r. (sobota), w godzinach 10.00-13.00 |
Wykorzystanie rodzimych ziół. Ø Omówienie podstawowych zasad dotyczących terminów zbioru i metod przechowywania oraz sposobów konserwacji ziół; Ø Rozpoznawanie i zbieranie ziół ze wskazaniem możliwości ich zastosowania w kuchni, kosmetyce i wypoczynku. |
mgr Irena Brambor |
1 sierpnia 2020 r. (sobota) w godzinach 11.00 – 14.00 |
Dwa wykłady i zajęcia praktyczne: Ø Fizjologia trawienia w połączeniu z zasadami żywienia. Ø Świadome odżywianie i praktyczne warsztaty z zakresu profilaktyki dietetycznej. |
dr Stanisław Tronina
mgr Alicja Krupa |
22 sierpnia 2020 r. (sobota), w godzinach 10.00-13.00
|
Zioła pełnego lata. Ø Zbieranie ziół, rozpoznawanie gatunków i odmian. Analiza botaniczna części użytkowych ze wskazaniem możliwości ich wykorzystania. Ø Praktyczne ekstrahowanie możliwych do uzyskania związków aktywnych w celu przygotowywania koncentratów i preparatów np. smakowego oleju, octu i soli ziołowej. |
mgr Irena Brambor |
26 września 2020 r. (sobota) w godzinach 10.00-13.00 |
Skarby jesieni. Ø Rozpoznawanie jesiennych ziół i ich omówienie. Ø W świetlicy część praktyczna: wykonanie nalewek i maści. |
mgr Irena Brambor |
24 października 2020 r. (sobota) w godzinach 10.00-13.00
|
Leki z ziołowej apteki. Ø Zioła przyjazne dla kobiet i mężczyzn (menstruacja, klimakterium, prostata). Ø Zioła wzmacniające odporność organizmu i ich zastosowanie. Ø Omówienie roślin o działaniu przeciwwirusowym i wykonanie nalewek – wykład o olejach eterycznych w terapii przeciwwirusowej – ich siła, stosowanie i wykonanie mieszanki. |
mgr Irena Brambor |
Na każdym spotkaniu degustacja herbatek ziołowych.
Prosimy o zabranie na spotkanie koszyka oraz noża do zbioru ziół.
Dla chętnych pomoc w zrobieniu własnoręcznego zielnika (herbarium) z zebranych podczas spotkań kolekcji ziół (proszę wziąć zeszyt w twardej okładce, nożyczki i taśmę klejącą).
Zapisy na spotkania ziołowe przyjmują:
pani Irena Brambor – nr telefonu 509 608 551 lub pani Urszula Prośba-Białczyk – nr telefonu 662 115 601
Liczba miejsc na ziołowych spotkaniach jest ograniczona do 15 osób. Obowiązuje kolejność zgłoszeń.
Serdecznie zapraszamy Mieszkańców Sulistrowic i naszych Sympatyków, Urszula Prośba – Białczyk, Prezes Stowarzyszenia Miłośników Ślężańskiego Parku Krajobrazowego i Radna sołecka Sulistrowic.
Niech pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem
Hipokrates (460-370 p.n.e.)
tzw. medycyna naprawcza wpływa na nasze zdrowie zaledwie w 10%.
W 56% wpływamy my sami – poprzez odpowiedni tryb życia, odżywiania itd.
W 24% – wpływa środowisko, w którym żyjemy
a w 10% – predyspozycje genetyczne.
Co z tego wynika? Sam weź się za swoje Zdrowie!
Przepisy dietetycznych deserów i smalcu:
Budyń z jaglanki
0,5 szklanki kaszy jaglanej ugotować w
2 szklankach mleka kokosowego
10 daktyli, ostudzić, zblendować.
Deser chia
Chia nie zwierają glutenu, 64% kwasów omega, zmniejsza poziom trój glicerydów, działa przeciwzapalnie, obniża poziom glukozy
2 -3 łyżki chia zalać mlekiem kokosowym (2 cm nad ziarenka i zostawić na noc w lodówce). Polać deser zblendowanym mango lub malinami.
Kulki chałwowe
Kasza jaglana, orzechy laskowe namoczone 15 min we wrzątku, wiórki kokosowe, figi, 1/2 banana.
Smalec z fasoli z suszonymi śliwkami
• 1 cebula
• 1 jabłko (najlepiej szara reneta)
• 2 liście laurowe
• 2 ziarna jałowca
• 2 ziela angielskie
• 1-2 łyżki oliwy z oliwek
• 1 puszka fasoli lub 1 ½ szklanki ugotowanej fasoli
• 2 – 3 łyżki wody
• 1-2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
• 1 łyżka posiekanej świeżej pietruszki
• ½ łyżeczki suszonego tymianku
• ½ łyżeczki suszonego majeranku
• 3-4 śliwki suszone
• sól i czarny pieprz
Śliwki namoczyć w wodzie na ok.10-15 min. Następnie drobno je pokroić. Cebulę i jabłka pokroić w drobną kostkę. Na dnie patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną cebulę, jabłko oraz przyprawy. Smażyć na średnim ogniu przez około 10 minut. Przed miksowaniem wybrać przyprawy. Fasolę odcedzić, opłukać i zmiksować z wodą i ziołami na gładką pastę. Do pasty dodać podsmażoną cebulkę z jabłkami, śliwki i olej rzepakowy. Wszystko delikatnie wymieszać. Doprawić do smaku, posypać posiekaną natką pietruszki i odstawić do schłodzenia w lodówce.
I spotkanie 25.07.2020 r. poprowadziła pani Irena Brambor – omówienie podstawowych zasad dotyczących terminów zbioru i metod przechowywania oraz sposobów konserwacji ziół. Rozpoznawanie i zbieranie ziół ze wskazaniem możliwości ich zastosowania w kuchni, kosmetyce i wypoczynku.
II spotkanie 01.08.2020 r. poprowadzili dr Stanisław Tronina i mgr Alicja Krupa. Wykład p. dr S. Tronina p.t. „Fizjologia trawienia w połączeniu z zasadami żywienia” oraz wykład p. A. Krupy p.t. „Świadome odżywianie i praktyczne warsztaty z zakresu profilaktyki dietetycznej”, czyli jak zrobić smaczne przekąski z naturalnych, odżywczych składników.