Wielce Szanowni Mieszkańcy Sulistrowic i Miłośnicy Ślężańskiego Parku Krajobrazowego!

W ramach poddziałania 19.2 „Wsparcie na wdrażanie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 dla operacji realizowanych w ramach projektu grantowego oraz przedsięwzięcia 3.1.1 „Realizacja wydarzeń edukacyjnych, kulturalnych, rekreacyjnych i artystycznych dla mieszkańców obszaru LSR” objętego Lokalną Strategią Rozwoju na lata 2014-2020 Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania „Ślężanie”,

działające w Sulistrowicach Stowarzyszenie Miłośników Ślężańskiego Parku Krajobrazowego  otrzymało grant na realizację warsztatów p.t. „Rośliny Ślężańskiego Parku Krajobrazowego źródłem zdrowia, urody i komfortu życia”.

Projekt obejmować będzie dwa wykład i pięć warsztatów:

Wykłady:

 – fizjologia trawienia w połączeniu z zasadami żywienia (dr Stanisław Tronina),

– świadome odżywianie; profilaktyka zdrowotna poprzez dobór posiłków (mgr Alicja Krupa),

Zajęcia w 4 cyklach z zakresu rozpoznawania i praktycznego wykorzystania gatunków roślin Ślężańskiego Parku Krajobrazowego poprowadzi mgr Irena Brambor – dyplomowana fitoterapeutka i naturopatka, absolwentka Akademii Rolniczej w Warszawie oraz Instytutu Medycyny Klasztornej.

Harmonogram spotkań i zajęć praktycznych:

Data i godz.

Tematyka wykładów i warsztatów

Osoba prowadząca

25 lipca 2020 r. (sobota), w godzinach 10.00-13.00

Wykorzystanie rodzimych ziół.

Ø  Omówienie podstawowych zasad dotyczących terminów zbioru i metod przechowywania oraz sposobów konserwacji ziół;

Ø  Rozpoznawanie i zbieranie ziół ze wskazaniem możliwości ich zastosowania w kuchni, kosmetyce i wypoczynku.

mgr Irena Brambor

1 sierpnia 2020 r. (sobota)

w godzinach 11.00 – 14.00

Dwa wykłady i zajęcia praktyczne:

Ø  Fizjologia trawienia w połączeniu z zasadami żywienia.

Ø  Świadome odżywianie i praktyczne warsztaty z zakresu profilaktyki dietetycznej.

dr Stanisław Tronina

 

 

mgr Alicja Krupa

22 sierpnia 2020 r. (sobota), w godzinach 10.00-13.00

 

Zioła pełnego lata.

Ø  Zbieranie ziół, rozpoznawanie gatunków i odmian. Analiza botaniczna części użytkowych ze wskazaniem możliwości ich wykorzystania.

Ø  Praktyczne ekstrahowanie możliwych do uzyskania związków aktywnych w celu przygotowywania koncentratów i preparatów np. smakowego oleju, octu i soli ziołowej.

 

mgr Irena Brambor

26 września 2020 r. (sobota) w godzinach 10.00-13.00

Skarby jesieni.

Ø  Rozpoznawanie jesiennych ziół i ich omówienie.

Ø  W świetlicy część praktyczna: wykonanie nalewek i maści.

 

mgr Irena Brambor

24 października 2020 r. (sobota) w godzinach 10.00-13.00

 

Leki z ziołowej apteki.

Ø  Zioła przyjazne dla kobiet i mężczyzn (menstruacja, klimakterium, prostata).

Ø  Zioła wzmacniające odporność organizmu i ich zastosowanie.

Ø  Omówienie roślin o działaniu przeciwwirusowym i wykonanie nalewek – wykład o olejach eterycznych w terapii przeciwwirusowej – ich siła, stosowanie i wykonanie mieszanki.

 

mgr Irena Brambor

Na każdym spotkaniu degustacja herbatek ziołowych.

Prosimy o zabranie na spotkanie koszyka oraz noża do zbioru ziół.

Dla chętnych pomoc w zrobieniu własnoręcznego zielnika (herbarium) z zebranych podczas spotkań kolekcji ziół (proszę wziąć zeszyt w twardej okładce, nożyczki i taśmę klejącą).

Zapisy na spotkania ziołowe przyjmują:

pani Irena Brambor – nr telefonu 509 608 551  lub pani Urszula Prośba-Białczyk – nr telefonu 662 115 601

Liczba miejsc na ziołowych spotkaniach jest ograniczona do 15 osób. Obowiązuje kolejność zgłoszeń.

Serdecznie zapraszamy Mieszkańców Sulistrowic i naszych Sympatyków, Urszula Prośba – Białczyk, Prezes Stowarzyszenia Miłośników Ślężańskiego Parku Krajobrazowego i Radna sołecka Sulistrowic.

Niech pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem
Hipokrates (460-370 p.n.e.)

tzw. medycyna naprawcza wpływa na nasze zdrowie zaledwie w 10%.
W 56% wpływamy my sami – poprzez odpowiedni tryb życia, odżywiania itd.
W 24% – wpływa środowisko, w którym żyjemy
a w 10% – predyspozycje genetyczne.

Co z tego wynika? Sam weź się za swoje Zdrowie!

Przepisy dietetycznych deserów i smalcu:

Budyń z jaglanki
0,5 szklanki kaszy jaglanej ugotować w
2 szklankach mleka kokosowego
10 daktyli, ostudzić, zblendować.

Deser chia
Chia nie zwierają glutenu, 64% kwasów omega, zmniejsza poziom trój glicerydów, działa przeciwzapalnie, obniża poziom glukozy
2 -3 łyżki chia zalać mlekiem kokosowym (2 cm nad ziarenka i zostawić na noc w lodówce). Polać deser zblendowanym mango lub malinami.

Kulki chałwowe
Kasza jaglana, orzechy laskowe namoczone 15 min we wrzątku, wiórki kokosowe, figi, 1/2 banana.

Smalec z fasoli z suszonymi śliwkami

• 1 cebula
• 1 jabłko (najlepiej szara reneta)
• 2 liście laurowe
• 2 ziarna jałowca
• 2 ziela angielskie
• 1-2 łyżki oliwy z oliwek
• 1 puszka fasoli lub 1 ½ szklanki ugotowanej fasoli
• 2 – 3 łyżki wody
• 1-2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
• 1 łyżka posiekanej świeżej pietruszki
• ½ łyżeczki suszonego tymianku
• ½ łyżeczki suszonego majeranku
• 3-4 śliwki suszone
• sól i czarny pieprz

Śliwki namoczyć w wodzie na ok.10-15 min. Następnie drobno je pokroić. Cebulę i jabłka pokroić w drobną kostkę. Na dnie patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną cebulę, jabłko oraz przyprawy. Smażyć na średnim ogniu przez około 10 minut. Przed miksowaniem wybrać przyprawy. Fasolę odcedzić, opłukać i zmiksować z wodą i ziołami na gładką pastę. Do pasty dodać podsmażoną cebulkę z jabłkami, śliwki i olej rzepakowy. Wszystko delikatnie wymieszać. Doprawić do smaku, posypać posiekaną natką pietruszki i odstawić do schłodzenia w lodówce.

I spotkanie 25.07.2020 r. poprowadziła pani Irena Brambor – omówienie podstawowych zasad dotyczących terminów zbioru i metod przechowywania oraz sposobów konserwacji ziół. Rozpoznawanie i zbieranie ziół ze wskazaniem możliwości ich zastosowania w kuchni, kosmetyce i wypoczynku.

II spotkanie 01.08.2020 r. poprowadzili dr Stanisław Tronina i mgr Alicja Krupa. Wykład p. dr S. Tronina p.t. „Fizjologia trawienia w połączeniu z zasadami żywienia” oraz wykład p. A. Krupy p.t. „Świadome odżywianie i praktyczne warsztaty z zakresu profilaktyki dietetycznej”, czyli jak zrobić smaczne przekąski z naturalnych, odżywczych składników.