7 października o godzinie 16.00 rozpoczną się w świetlicy:

„Warsztaty tradycji kuchennych – Chwastożercy”.

3-4h warsztat dla 15 osób z wykładem i degustacją.

Program:
1. Powitanie i podział na podgrupy.
2. Wykład z prezentacją multimedialną:
– przykładowe potrawy z lokalnych ziół i warzyw,
– etnografia pożywienia i nawyki żywieniowe,
– doświadczalna archeoantropologia pożywienia, replikatorstwo i rekonstrukcja historyczna,
– relacje między dziejami technik ogrodniczych, a chorobami żywieniozależnymi i ekologią,
– archaiczne surowce i techniki przetwarzania pożywienia jako inspiracja dla współczesnych konsumentów,
– wpływ rozwoju rolnictwa na wartości odżywcze pożywienia,
– lokalne zasoby botaniczne jako inspiracje kulinarne i ogrodnicze w permakulturze w myśl idei „zamieniamy trawniki na warzywniki”,
– terytorialne dziedzictwo kulinarne Ślężańskiego Parku Krajobrazowego.
3. Warsztat kulinarny – przygotowanie prostych potraw z wyłącznie lokalnych produktów zbieractwa oraz rodzinnego rolnictwa i ogrodnictwa.
4. Rozdanie materiałów edukacyjnych.
5. Zakończenie.

Spotkanie sfinansowało Stowarzyszenie Sulistrowice z pozyskanego grantu z Gminy Sobótka i środków własnych stowarzyszenia.